OA JCS

6 жовтня студенти третього курсу журналістики НаУ «Острозька академія» мали екскурсію у філії регіональної суспільної телерадіокомпанії «Суспільне Рівне». 

У холі студентів зустрічає шеф-редактор новин – Орест Гринюк. Знайомство він вирішує розпочати із внутрішньої “кухні” тележурналістики Суспільного. Студентів ведуть довгими коридорами у невеличку кімнату, де вже на той час кипить робота. Кожен працівник зосереджений на своїх обов’язках, ніхто й на секунду не відводить погляду від монітора особистого комп’ютера. Триває прямий ефір. У кімнаті тиша. Лише голос ведучої та правки щодо роботи від редактора. Третьокурсники мовчки спостерігають, час від часу перешіптуються між собою. Ефір завершується, ведуча на декілька хвилин заходить до кімнати, обговорює проведений випуск новин та повертається до своєї роботи. А у студентів тим часом з’явилася можливість поставити запитання шеф-редактору, які виникли за цей час.

І аби повністю, до кінця відчути роботу тележурналіста, студентів запрошують до студії, у якій проводять випуск новин. Відтак вдалося більше дізнатися про технічні моменти, функцію тих чи інших камер,роботу суфлера, і, звісно, побувати на місці самих телеведучих.

Екскурсія продовжується. Третьокурсників запрошують до не менш важливої медійної частини – радіо.

Там їх зустрічає Ірина Данильчук – працівниця радіо, і починає ознайомлювати зі складовою цієї роботи. Студенти дізналися про те, як загалом проходить робота на радіо: як відбувається підготовка до ефірів, які типи програм переважають, що залишається поза межами ефіру та що ж робити у критичних для журналіста ситуаціях.

«Робота на радіо не така легка, як може здаватися на перший погляд. Журналісту потрібно бути добре підготовленим та вміти адаптовуватися під різні ситуації та навіть у курйозних випадках вміти професійно поводитись і виконувати свою роботу».

розповідає радійниця.

Опісля студентів запрошують до так званої актової зали, де вони могли більше поспілкуватися із шеф-редактором. Пізніше до зустрічі доєдналися журналістка Ольга Татаренко та керівник діджитал-відділу – Іван Марчук. 

Ольга акцентувала увагу на особливості професії журналіста, наголошуючи, що журналістика- це не просто професія, а  стиль життя. 

«Ти або журналіст, або ні. Не треба намагатися бути ним,тим паче через матеріальну вигоду. Варто виконувати свою роботу не через “потрібно”, а через “хочу” і тоді ви справді матимете успіх у своїй діяльності».

– зазначає журналістка.

Іван у свою чергу розповідав про особливості свого виду діяльності. Оскільки діджитал не зовсім легка для сприйняття тема, студентам було цікаво слухати про обов’язки виконавців цієї роботи та їхні основні завдання. Третьокурсники зрозуміли, що ця сфера журналістики  поглинає дуже багато часу, вимагає терпіння та стресостійкості. А з часом діджитал стає не лише частиною, а й способом життя. Інакше втриматися на цій посаді дуже складно, на чому сам неодноразово наголошував Іван.

 Екскурсія добігала кінця.Студенти встигли особисто поспілкуватися із працівниками Суспільного, почути професійні поради,поставити питання, які їх хвилювали та загалом дізнатися багато нового для себе. Без хороших вражень ніхто не залишився.

«Я завжди цікавився, як створюються телеетери, і сьогодні я мав можливість дізнатися про це більше. Я побачив, як виглядає студія зсередини, і дізнався про те, яке обладнання використовується для виробництва телепрограм. Особливо мене вразила студія новин, де я міг спостерігати за роботою журналістів, операторів і кореспондентів. Я вдячний за можливість побачити, як працює ця складна і захоплююча машина». – ділиться студент третього курсу журналістики Михайло Тарчинець.

«Щороку в нас на Кафедрі журналістики і PR-менедєменту НаУ “Острозька академія” , в межах дисциплін “Тележурналістика” і “Робота в студії”, вже традиційно відбуваються виїзні заняття на Суспільне Рівне. Як на мене, дуже важливо отримувати знання і формувати професійні компетенції студентів саме в реальних умовах на студійних локаціях. На Суспільному Рівне, без сумніву, працюють досвідчені журналісти, телерадіоведучі, які завжди тримають високу планку професійних стандартів і етики.Особлива вдячність пану Оресту, який дав можливість студентам побачити робочу кухню прямого етеру “Суспільне Спротив”, а Маріанні Приступі- за чудовий супровід. Приємно, що Суспільне завжди відкрите до співпраці і є  платформою як для занять, так і для практики студентів із перспективою працевлаштування», – розповідає Олексій Костюченко, доцент кафедри журналістики та PR-менеджменту Національного університету “Острозька академія”.

Однак хорошими емоціями ділилися не лише запрошені гості, а й самі працівники “Суспільне Рівне”:

«Сьогодні спілкувались із студентами про виробничий процес Українського радіо Рівне. Студенти могли довідатися, як забезпечується оперативність, які труднощі трапляються при підготовці матеріалів, яка частина роботи працівників радіо залишається поза ефіром. Працівники радіо охоче  долучились до екскурсії-лекції на базі філії, адже для студентів це можливість побачити реальні умови роботи та вимоги до працівників», – розповідає радіоведуча Ірина Данильчук.

А головний шеф-редактор Орест Гринюк додав, що медіа завжди відкрите для майбутнього покоління журналістів:

«Ми завжди охоче зустрічаємось зі студентами  майбутніми журналістами, які навчаються у Острозькій академії. Співпраця ця триває вже не перший рік. Розуміємо, що нашим майбутнім колегам важливо побачити і зрозуміти, як працює “жива” телевізійна редакція, діджитал і радіо. Не секрет, що чимало випускників Острозької академії вже працюють у нас, стали нашими колегами, і це є той резерв, той потенціал, який буде розвивати журналістику у майбутньому».

Вікторія ЯКИМЕЦЬ

Залишити відповідь