OA JCS

Перед вибором ноутбука треба поставити собі  питання: для вирішення яких  завдань він мені потрібен?

Не кожен ноутбук може підійти журналісту. Вибір ноутбука – це завдання не з легких. Десятки виробників та ще більше моделей і модифікацій. Дуже легко заплутатися та зробити невдалий вибір. Ми розповімо про найголовніші параметри, на які варто звернути увагу під час вибору ноутбука журналісту та, як не допуститися помилки.

Варто звернути увагу на такі параметри:

  • Екран;
  • Оперативна памʼять (ОЗП, RAM);
  • Процесор (CPU);
  • Відеокарта;
  • Акумулятор;
  • Тип основного накопичувача.

Що варто знати та запам’ятати про всі ці параметри?

Екран

Екран ноутбука має багато параметрів, серед яких варто виокремити 3 основні:

  1. Діагональ. Цей параметр має двояке значення. З одного боку, більший дисплей є і більш зручним у використанні. З іншого, від діагоналі безпосередньо залежать як ціна, так і загальні габарити пристрою, час роботи від акумулятора і його зручність в перенесенні. Відповідно, вибір за розміром дисплея залежить від того, що важливіше, компактний розмір або зручність перегляду. 
  2. Розширення дисплею. Більша роздільна здатність забезпечує більш чітке, деталізоване зображення і дає можливість переглядати відео у вищій якості. Максимальна якість зображення досягається тоді, коли розширення екрану не нижче розширення самої картинки. Найпопулярніше розширення на сьогодні – це Full HD (1920×1080).
  1. Тип матриці. Матриця- ключовий елемент екрану, саме на ній формується зображення. Від технології, за якою виготовлений цей елемент, безпосередньо залежить загальна якість і деякі інші особливості зображення. Найбільш розповсюдженими, доступними  для довгої роботи за екраном ноутбуку є IPS та VA матриці.

Оперативна памʼять  

Об’єм ОЗП є одним з ключових параметрів, які визначають загальну продуктивність ноутбуку і можливість запуску на ньому того чи іншого програмного забезпечення (ПЗ). Велика кількість ОЗП є важливою для роботи з  професійним ПЗ (фотошоп, відеоредактор, тощо). З іншого боку, ОЗП безпосередньо впливає на вартість, а для простих повсякденних завдань, на зразок серфінгу в інтернеті та роботи з документами, цілком вистачає і відносно невеликої кількості такої пам’яті. Тож спеціально шукати ноутбук із великим об’ємом ОЗП варто в тих випадках, коли для вас важлива висока продуктивність. 

Також відзначимо, що багато сучасних ноутбуків мають можливість збільшення об’єму ОЗП. У деяких випадках, наприклад коли ви не впевнені в необхідній кількості ОЗП, непоганим варіантом може стати покупка моделі з невеликим початковим обсягом оперативки і її подальший апгрейд за необхідності. 

Мінімальний об’єм ОЗП який повинен бути у ноутбука – це 8 ГБ. Для комфортної роботи з професійним ПЗ бажано мати 16 ГБ.

Процесор

Процесор визначає продуктивність, потужність і швидкість роботи пристрою. Чим краще процесор, тим плавніша і стабільніша робота ноутбука, тим менше помилок  і тим більше ресурсозатратних програм “потягне” девайс. На мікропроцесорному ринку лідерство сьогодні ділять 2 бренди – AMD та Intel.

Кожна з цих двох компаній пропонує- широкий модельний ряд.

Із модельного ряду Intel, найбільшу увагу варто приділити серіям: Core і5 та

Core i7. Вибираючи, треба звертати увагу на цифри після позначення покоління. 

Процесори, назви яких починаються з вісімки, девʼятки (Core i7 9750H, Core i5 8250U), відносяться до 8-го та 9-го покоління (2018-2019 рік). У 2021-2022 році актуальні десяте і одинадцяте покоління CPU від Intel.

Серед процесорів AMD найкращими є Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7. За їх назвою  слідує їх потужність та ціна, чим більша цифра тим краще.

Якщо дивитися більш детально то важливими є і такі параметри, як тактова і максимальна частоти, обсяг кеш-пам’яті, техпроцес, наявність інтегрованої графіки, тепловиділення і енергоефективність. 

Відеокарта

Ноутбук може мати, або інтегровану, або дві одночасно- інтегровану та дискретну відеокарти.

Від параметрів відеокарти залежить те, як добре і швидко буде завантажуватися зображення.

Інтегрована відеокарта в наш час – це, зазвичай, графічне ядро, вбудоване прямо в процессор. Власної пам’яті такий модуль не має, тому він використовує загальну оперативну пам’ять системи. Ця пам’ять працює повільніше, ніж спеціалізовані сховища в дискретних відеокартах, до того ж  графіка відбирає частину ОЗП, необхідної для виконання інших завдань. З іншого боку, відеокарти цього типу дуже компактні, енергоефективні, мінімально виділяють тепло і коштують недорого.

Якщо говорити про дискретну відеокарту, вона може належати компанії Nvidia або AMD. У відеокарт теж величезна кількість характеристик, в яких не так важливо розбиратися.

Головне – запам’ятати, що обсяг відеопам’яті у ядра має бути не менше 4 Гб.

Дискретна відеокарта потребує більше енергії та збільшує габарити ноутбуку.

Акумулятор

Загалом, більша ємність дозволяє забезпечити триваліший час роботи на одному  заряді, без під’єднання до блоку живлення . У той же час варто розуміти, що фактична автономність залежить ще й від енергоспоживання ноутбуку, а воно визначається цілим рядом характеристик: діагоналлю, роздільною здатністю і типом матриці екрану, характеристиками процесора, типом графіки, додатковим оснащенням і т. п..

Також нагадуємо, що більш місткий акумулятор неминуче позначається на габаритах, а головне – на ціні ноутбука.

Тип основного накопичувача

Існує 3 типи накопичувачів:

  1. Жорсткий диск (HDD)
  2. Твердотільний накопичувач (SSD)
  3. Гібридний жорсткий диск (SSHD)

HDD зазвичай місткіші, але поступаються в швидкості роботи і бояться механічного впливу. SSD працюють суттєво швидше і не бояться ударів, але вони дорожчі. Ідеальним варіантом, якщо немає жорстких обмежень у бюджеті, стане гібридна пам’ять. Це поєднання великого HDD і невеликого SSD-накопичувача. Це найнадійніша система зберігання даних з відповідною вартістю.

Windows чи MacOS?

Операційна система (ОС) визначає зручність роботи з пристроєм: простоту налаштувань, легкість керування.

Найпоширенішою вважається платформа Windows, яка встановлена в більшості сучасних ноутбуків. Windows стабільна та універсальна ОС яку можна встановити на ноутбук більшості брендів.

MacOS – ОС встановлена лише на ноутбуках компанії Apple, які мають назву “Macbook”. Ноутбуки на даній ОС дуже енергоефективні, мають невеликі габарити, вони позиціонують себе, як пристрої преміального сегменту, виключно для роботи та серфінгу в інтернеті, але мають досить високу ціну.

Щодо характеристик і параметрів, обидві ОС мають свої переваги і недоліки. Тому вибір платформи – справа смаку та вашого бюджету.

Існує багато брендів виробників ноутбуків, виділити якогось конкретного виробника дуже важко. Все залежить від того, що саме ви хочете бачити у своєму девайсі та скільки готові за це заплатити.

Як приклад, ми пропонуємо ТОП-4 ноутбуки у різних цінових категоріях, на які варто орієнтуватися при виборі власного. 

1.HP 255 G8

Габарити358x242x20 мм, вага 1.74 кг
Екран 15.6 дюйм, 1920×1080 (16:9), IPS, 60 Гц
ОСWindows
ЦПAMD Ryzen 5 5500U
ОЗП8 ГБ
ВідеокартаІнтегрована AMD Radeon Vega 7 
НакопичувачSSD 256 ГБ
Акумулятор41 Вт*г
Ціна 600-820$

2. Asus VivoBook 15 M513IA

Габарити360x235x19 мм, 1.8 кг
Екран 15.6 дюйм, 1920×1080 (16:9), IPS, 60 Гц
ОСWindows 
ЦПAMD Ryzen 7 4700U
ОЗП16 ГБ
ВідеокартаІнтегрована AMD Radeon Vega 7 
НакопичувачSSD 512 ГБ
Акумулятор42 Вт*г
Ціна 820$

3. Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6

Габарити360x252x24 мм, 2.3 кг
Екран15.6 дюйм, 1920×1080 (16:9), IPS, 60 Гц
ОСWindows 
ЦПAMD Ryzen 5 5600H
ОЗП16 ГБ
ВідеокартаДискретна NVIDIA GeForce GTX 1650 4 ГБ
Накопичувач SSD 512 ГБ
Акумулятор45 Вт*г
Ціна 900$

4.Apple MacBook Air 13 M1

Габарити304x212x16 мм вага 1.29 кг
Екран13.3 дюйм, 2560×1600 (16:10), IPS, 60 Гц
ОСMacOS
ЦПApple M1
ОЗП8 ГБ
ВідеокартаІнтегрована Apple M1 7-Core
Накопичувач SSD 256 ГБ
Акумулятор50 Вт*г
Ціна 1050-1800$

Максименко Артем

Залишити відповідь